Rekonštrukciu ZŠ Moskovská brzdí časť projektu týkajúca sa IKT

24.08.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) – Plánovaná rekonštrukcia banskobystrickej Základnej školy (ZŠ) Moskovská sa ešte nezačala pre problémy v časti projektu týkajúcej sa informačno-komunikačných technológií (IKT). Uchádzač o túto zákazku totiž podal námietku a verejné obstarávanie nebolo úspešné. Projekt z eurofondov patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva. "Problém nastal v tom, že minister môže podpísať dodatok k čerpaniu nenávratných finančných prostriedkov len vo chvíli, keď má skontrolované a potvrdené obidve časti, stavebnú aj IKT," vysvetlil TASR banskobystrický primátor Peter Gogola. Napriek tomu sú odhodlaní projekt realizovať s tým, že IKT budú financované z prostriedkov mesta alebo iných zdrojov.

Primátor poveril prednostu, aby aktívne v tejto veci komunikoval s riaditeľkou Agentúry pre podporu regionálneho rozvoja, ktorá je riadiacim orgánom. Pripravený je komunikovať aj s ministrom, ale momentálne má jeho ústny prísľub, že len čo budú veci u neho na stole, nebude žiadny dôvod na zdržiavanie. "A tak by jeho podpis mohol znamenať, že dodávateľ môže zriadiť stavebný denník, môžeme odovzdať stavenisko a môžu sa začať stavebné práce," vysvetlil Gogola.

V prípade prvej stavebnej časti projektu je už dodávateľ vysúťažený, riadiaci orgán ju skontroloval a potvrdil, a tak je podľa Gogolu potenciálne realizovateľná.

Stavebná časť projektu si vyžiada asi 900.000 eur. IKT netvorí ani 10 percent v pomere k stavebnej časti. "Preto sme si povedali, že by bola škoda rezignovať, keď máme možnosť získať z eurofondov aspoň prostriedky na stavebnú časť. A IKT vyriešime po svojom," konštatoval Gogola. Vzhľadom na výsledok verejného obstarávania samospráva predpokladá, že časť IKT bude realizovaná a posúdená ako neoprávnený náklad, pretože nebude vysúťažený víťaz vzhľadom na obštrukcie, ktoré vznikli kvôli samotným účastníkom súťaže, vysvetlil Gogola.

Ako pre TASR uviedla v júni jeho hovorkyňa Monika Pastuchová, dlho očakávaná rekonštrukcia ZŠ Moskovská by sa mohla začať už počas týchto letných prázdnin. Rekonštrukcie počas školského roka konzultoval Gogola s riaditeľkou ZŠ a dospeli k názoru, že realizovať takýto projekt možno aj vtedy, keď sa v budove bude už učiť. Podľa slov primátora samotné lešenie výučbe v budove školy nebráni a ani výmena okien sa nerobí naraz vo všetkých triedach, ale postupne. Napríklad v miestnosti, kde sa vymieňajú okná, by sa pár dní neučilo a deti sa presunuli do iných priestorov. "ZŠ Moskovská je natoľko veľká, že toto nám nerobí žiadny problém," dodal Gogola.
 

Vyberte región